2018. December. 12. szerda Gabriella napja van.

Ügyfélkapu

szavazas
hirlevelhirlevel

»


hirlevel

Hírek » NOK - INDULHAT A NEMZETI OTTHONTEREMTÉSI KÖZÖSSÉG

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) április 11-re datált határozatában nemzeti otthonteremtési közösség (nok) megbízható szervezőjeként ismerte el a Central Nok Szervező Zrt.-t, és engedélyezte számára, hogy nemzeti otthonteremtési közösségek részére tagokat toborozzon - derül ki az MNB honlapján kedden közzétett határozatból.
Az MNB egyúttal jóváhagyta a társaság igazgatóságának nyilvános felhívását egy 120 hónapos és egy 180 hónapos futamidejű nokhoz történő csatlakozásra. A Magyarországon működő alap tőkéje 100 millió forint. Az MNB honlapján közölt adatok szerint a Central Nok tulajdonosai a Carion Holding Vagyonkezelő és Szolgáltató Zrt. és a Poligrupo Holding Zrt. A társaság igazgatóságának elnöke Nyéki Zoltán Ferenc, vezérigazgatója Török Béla. A Central Nok Zrt. előző neve Poligrupo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. volt és korábban fogyasztói csoportokat szervezett.
A Parlament 2016 márciusában fogadta el a nok-törvényt. A jogszabály szerint a közösség az alábbi kötelezettségeket vállalja: A csatlakozó tagok vállalják egy meghatározott összeg előre meghatározott ütemben történő befizetését. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani, amelynek szerződéses értéke 10 millió és 40 millió forint között lehet. Sorsolással vagy licittel döntik el, hogy ki, mikor jut lakáshoz. A megtakarításon felül hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi a szerencsés tagoknak. A kamatmentes hitellehetőség futamideje legalább 10 év, legfeljebb 15 év lehet. A közösség tevékenységét addig folytatja, amíg minden tagja ingatlanhoz nem jut.
A konstrukcióhoz állami támogatás jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. NOK - sorsolással vagy licittel döntik el ki, mikor jut lakáshoz A közösségbe történő befizetésekre azonban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki. Ki lehet NOK szervező és milyen feladatokat láthat el? A közösséget egy szervező cég működteti, amely Magyarországon bejegyzett, zártkörűen működő részvénytársaság lehet. Legalább 100 millió forintos alaptőkével kell rendelkeznie. A szervező vagyonának el kell különülnie az általa működtetett NOK vagyonától.
A szervező a közösség tagjait nyilvános felhíváson toborozza, egy közösség létrehozásához legalább 120 tag kell. Egy szervező több közösséget is működtethet. A szervező a közösség működtetésén túl kizárólag a közösség tagjának tulajdonában álló lakóingatlan megvásárlásával és értékesítésével összefüggő feladatokat láthat el. A törvény kimondja azt is, ha a közösséget fél éven belül nem veszik nyilvántartásba, a lakásvásárló mentesül a kötelezettségek alól, és a szervező köteles visszafizetni neki a regisztrációs díjat.
 Ha a cégnyilvántartásba már bejegyzett zártkörűen működő részvénytársaság kíván szervezőként továbbműködni, a hatóság abban az esetben ismeri el szervezőként, és adja ki a szervezői engedélyt, ha az engedélykérelem benyújtását megelőzően legalább ezer lakóingatlan építésében, illetve értékesítésében részt vett, és legalább 2 éve folyamatosan teljesítette a fogyasztói csoportokról szóló jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségeit a fogyasztóvédelmi hatóságnak.

https://ingatlanok.hu/hirek/20170424/nok-indulhat-a-nemzeti-otthonteremtesi-kozosseg

Forrás: MTI